Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Παιδικά Βιβλία. 10 προτάσεις (αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο)


 Το ανθρωπάκι μου όμως δεν έμοιαζε χαμένο ούτε τρομαγμένο ούτε πεθαμένο από την κούραση, την πείνα και τη δίψα. Δεν έμοιαζε καθόλου με χαμένο παιδί μέσα στην έρημο, μίλια και μίλια μακριά από τον κόσμο. Όταν επιτέλους βρήκα τη λαλιά μου, κατάφερα να ψελλίσω:

– Μα… τι γυρεύεις εδώ πέρα;
Τότε μου ξανάπε λέξη λέξη σαν να μιλούσε για κάτι πολύ σοβαρό:
– Σας παρακαλώ… ζωγράφισέ μου ένα προβατάκι…

 Antoine de Saint-Exupery

 Άλκη Ζέη

 Antoine de Saint-Exupery

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 978-618-03-1345-1

Για παιδιά 8+


Όταν ο Φιλέας Φογκ διάβασε στην εφηµερίδα του ότι ήταν δυνατό να κάνει κάποιος τον γύρο του κόσµου µέσα σε ογδόντα ηµέρες µόνο, οι φίλοι του γέλασαν. «Αποκλείεται!» είπε ο ένας. Και τότε ο Φιλέας Φογκ αποφάσισε να τους αποδείξει ότι γίνεται!

Συγγραφέας: Ιούλιος Βερν

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες : 64

Για παιδιά 7+


“Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων” είναι το κατεξοχήν παιδικό βιβλίο. Από το 1865, που πρωτοκυκλοφόρησε, έχει εκδοθεί, εικονογραφηθεί, μεταφραστεί και διασκευαστεί αμέτρητες φορές. Το ξέρουν όλοι, ακόμα κι όσοι δεν το ‘χουν διαβάσει. Το έχουμε δει επίσης στο σινεμά και στο θέατρο. Εδώ όμως δε μιλάμε για “μία ακόμα Αλίκη”. Στο βιβλίο πρωταγωνιστεί η υπέροχη εικονογράφηση της Ντοτρεμέρ, που αφηγείται την ιστορία του Λιούις Κάρολ με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Τα πρόσωπα, οι προοπτικές, οι γωνίες και οι εμπνευσμένες ιδέες της εικονογράφου κάνουν το βιβλίο μαγευτικό για μικρούς και για μεγάλους.


 Lewis Carroll
 Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
 Rebecca Dautremer
 Sophie Koechlin
 978-960-501-970-9
 144
Για παιδιά 8+


Η ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν– η πρώτη του που δεν βασίστηκε σε κάποιον λαϊκό μύθο –  μαγεύει παιδιά και μεγάλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την πρώτη της κυκλοφορία, στις 2 Οκτωβρίου του 1838 στη Δανία που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο «Fairy Tales Told for Children. New Collection» μέχρι σήμερα, η ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτηέχει ξαναγραφτεί εκατοντάδες φορές, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, έχει διασκευαστεί, εικονογραφηθεί, έχει γίνει θεατρικό, μπαλέτο και ταινία κινουμένων σχεδίων και ακόμα και σήμερα μαγεύει με την απλότητά της. Η απόδοση όμως της Joohee Yoon είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό.

Συγγραφέας: Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Απόδοση και εικονογράφηση: Joohee Yoon

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Ηλικίες: 5+



Οι μύθοι που αποδίδονται στον Αίσωπο, έναν σκλάβο μυθοποιό και μυθογράφο της αρχαίας Ελλάδας που έζησε μεταξύ 620 και 560 π.Χ.


Έχοντας διαβάσει πολλά ιπποτικά μυθιστορήματα, ο ονειροπόλος αγρότης Αλόνσο Κιχάνο θεωρεί ότι είναι και ο ίδιος ιππότης και έτσι αλλάζει το όνομά του σε Δον Κιχώτης. Μαζί με τον ιπποκόμο του Σάντσο ξεκινά ένα ταξίδι στην Ισπανία του 16ου αιώνα.  Θα ζήσουν απίστευτες περιπέτειες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Συγγραφέας: Μιγκέλ Θερβάντες

Βασίλης Γρίβας
 Κώστας Πούλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
 978-618-03-0832-7
 40


Τι μπορεις να κανεις με μια ιδεα;, του Κόμπι Γιαμάντα (εκδόσεις Λιβάνη)

Εκκωφαντικά γνήσιο, συναρπαστικά μεγαλειώδες. Ο Κόμπι Γιαμάντα φτιάχνει το διαμάντι τουλάχιστον του 2015. Κι εχει κι αυτή τη νεαρή Κινέζα εικονογράφο από δίπλα να συντροφεύει την ιστορία του με παράξενες σκιτσαριστές μολυβιές. ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ! Κι έχει και… συνέχεια: τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα.



Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα, του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Καλέντης)

Μαγικός Ευγένιος Τριβιζάς στο πλέον χαρακτηριστικό βιβλίο με άπαντα παρόντα τα στοιχεία που πρώτος αυτός εισήγαγε στο ελληνικό παιδικό βιβλίο. Πρωτοτυπία, χιούμορ, ευρυθμία, γνώση, συναίσθημα, απόλαυση, διάδραση. Απόλυτη εγγύηση από τον εθνικό παραμυθά.


Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου (εκδόσεις Κέδρος)

Το πιο διάσημο ίσως ελληνικό παραμύθι δια χειρός Ευγενίας Φακίνου με την περίφημη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ποτέ άλλοτε ένα βιβλίο δεν έκανε τόση θραύση στο ελληνικό σχολείο. Διαχρονικό και ανεπανάληπτο.


Το σπίτι το δικό μας, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη)

Όταν ένας συγγραφέας κατορθώνει να συνομιλήσει με την ψυχή και τις ενδόμυχες σκέψεις του δημιουργείται ένα κείμενο σαν αυτό που μας χαρίζει ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος στο βιβλίο με τον τίτλο Το σπίτι το δικό μας. Ένα θέμα αρκετά δύσκολο στη διαπραγμάτευσή του, ο σεβασμός στους άστεγους, γίνεται μια ιστορία γεμάτη αλήθειες ειπωμένες με ευαισθησία και σεβασμό. Από τα πλέον ιδιαίτερα βιβλία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου